perjantai 26. huhtikuuta 2013

Soundcheck: 6 x Ramble On

Ramble On varmasti yksi kaikkien aikojen suosikkibiiseistäni. Siinä yhdistyy kaikki se, mikä on Led Zeppelinissä ylipäänsä on parasta: uskomattoman taitavat muusikot, herkkyys ja mieletön voima, joka kumpuaa jostain Keskimaan ja Mississippin välimaastosta. Ylipäänsä vanhemmasta musiikista on tosi upeaa etsiä eri versioita vuosien varrelta. Siihen hommaan käy Spotify tai ihan YouTube, joka on maailman laajin jukeboxi. Kuten voi arvata, Ramble Onista on myös monta versiota, joista osa on ihan vertaansa vailla.



Yksi parhaista versioista on ehdottamasti Dread Zeppelinin Ramble On. Joku on jossain väittänytkin, että tämä olisi Robert Plantin mielestä parempi kuin alkuperäinen. Niin tai näin, mutta tämä sovitus toimii loistavasti. Dread Zeppelinillä on tästä parikin eri studioversiota, mutta juuri tämä live-esitys on aivan ykkönen!



Sen sijaan näitä versioita on useampikin, joissa ollaan todella uskollisia Led Zeppelinin versiolle. Kuitenkaan tämä Anastacian versio ei ole todellakaan hassumpi! Robert Plant on niitä laulajia, joiden musiikista ei lähes kenenkään kannata lähteä cover-versiota vääntämään eikä ainakaan yrittää laulaa kuin Robert Plant. Se kannattaa tehdä joko aivan omalla tavalla ja ehdottomasti ainakin omalla laulutyylillä; ja tähän Anastacian upea ääni käy vallan mainiosti!



Yksi aivan parhaita versioita on Foo Fightersin vuodelta 2008, jossa soittavat myös Jimmy Page ja John Paul Jones. Tässä on loistava sovitus (tätä sovitusta käyttävät myös Plant ja Page muutenkin) ja Dave Grohl osaa sen tulkita omalla tavallaan; tai no, huutaa läpi omalla tutulla tavallaan. Mutta miksei? Ne kohdat, joissa Grohl laulaa; ne hän laulaa hyvin ja huutonsa huutaa ihan mallikkaasti; Plantin korkeuksiin kun aika harva laulaja pääsee.



Tämä Kid Rock oli aika yllätys. En voinut ollenkaan kuvitella, että tämä voisi toimia näin hyvin, kun luin netistä, että Kennedy Center Honors -gaalassa Kid Rock (!) oli esittänyt Ramble Onin. Ihmettelin ylipäänsä miksi siellä esiintyi joku Kid Rock. Mutta tämä on todella hyvä! Kid Rock laulaa omalla tyylillään ja tässä on aivan uudenlainen sovitus. Omasta puolestani Kid Rock voisi kyllä käydä studiossakin; olisi tosi makea kuulla mitä siitä syntyisi. Joskus on niin ihanaa saada myöntää olleensa aivan turhaan ennakkoluuloinen!



Joulukuussa 2007 Led Zeppelin tai oikeasti Page, Plant, Jones ja nuorempi Bonham esittivät todella huikean version Ramble Onista. Led Zeppelin on esittänyt Ramble Onia ylipäänsä todella vähän livenä, joten oli aivan mahtavaa, että olivat O2:lla siihen kuitenkin päätyneet. Itse asiassa O2:lla esittivät Ramble Onin livenä ensimmäistä kertaa kokonaan. En tiedä, ehkä tämä kuitenkin on juuri sellainen kappale, joka vaatii niitä vuosia taakseen; ihan jo pelkän sanoituksensa perusteella. Lisäksi jokainen loistava biisi ansaitsee oman erityisen paikkansa ja Ramble Onilla se oli O2:lla 10.12.2007.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti