perjantai 18. lokakuuta 2013

Herkkuja kurpitsasta

Viime viikolla omat synttärit olivat oikea hetki taas tehdä vähän kurpitsaherkkuja. Toinen oli tämä ihan peruskurpitsapiirakka ja toinen oli uusi ohje kurpitsajuustokakku. Ehkä niiden valmistaminen yhtäaikaa ei anna oikein oikeutta kurpitsajuustokakulle, sillä kurpitsapiirakka on aika ylivoimainen herkku!


Tein kurpitsapiirakan taas kuten tavallista käyttämäni Arla Ingmanin perusohjeen mukaan ja tässä ohje referoituna:

Ainekset

3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
125 g Arla Ingman Meijerivoita
1 kananmunan keltuainen

Täyte

400 g kurpitsaa karkeasti pilkottuna
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
1 ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl Arla Ingman kuohukermaa

Ohjeet

Nypi jauhot, sokeri ja voi ryynimäiseksi massaksi. Lisää munankeltuainen ja sekoita taikinaksi. Painele taikina pyöreään uunivuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Anna tasoittua jääkaapissa noin 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Keitä kurpitsanpalasia vähäsuolaisessa vedessä 5  - 8 minuuttia. Kaada siivilään ja valuta kaikki vesi pois. Sekoita kurpitsa hienoksi soseeksi esim. mikserillä ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää munat yksi kerrallaan. Lisää loput ainekset ja kaada seos vuokaan. Paista uunin alaosassa 40 - 50 minuuttia. Jäähdytä. Siivilöi päälle hieman tomusokeria ja tarjoile kermavaahdon kanssa.

Huom! Kurpitsa kannattaa tyhjentää ja keittää melkeinpä eri sessiossa. Se ei ole ihan nopea homma kurpitsan koosta riippuen. Valmiin kurpitsasoseen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Jos sen keittämisen tekee samassa yhteydessä piirakan kanssa, kannattaa aloittaa niistä kurpitsahommista.


Toinen kurpitsaherkku oli kurpitsajuustokakku, johon löysin ohjeen MTV3:n sivuilta. Tein sen vähän muunneltuna tähän tapaan:

Pohja:

1 pkt valmistaikinaa (murutaikina)

Juustotäyte:

5 dl kurpitsaa soseutettuna
7 liivatelehteä
500 g maustamatonta tuorejuustoa
3 munan keltuaiset
1,5 dl vaahterasiirappia
2 tl jauhettua inkivääriä
3 tl kanelia
3 munan valkuaiset

Päälle:

kuohukermaa ja hieman vaahterasiirappia

Paina sulanut taikina irtopohjaisen vuoan pohjalle ja paista sitä uunin alimmalla tasolla n. 10 - 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuori ja paloittele puolikas iso kurpitsa tai kokonainen pienempi hokkaido-kurpitsa lohkoiksi. Keitä ne vähäisessä vesimäärässä puolisen tuntia pehmeiksi. Soseuta pehmenneet kurpitsapalat.

Laita sillä aikaa liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Sulata vedestä pois puristellut liivatteet soseeseen. Kaada kurpitsa-liivateseos isohkoon kulhoon jäähtymään.

Vaahdota munanvalkuaiset erikseen vaahdoksi. Sekoita soseen muut aineet vispaten ja lopuksi varovasti valkuaisvaahto. Sekoita vaahdot kurpitsasoseeseen. Anna kakun kiinteytyä vähintään yön yli jääkaapissa.

Irrota kakku vuoasta tarjoilualustalle. Valuta kakun päälle ohuena nauhana vaahterasiirappia ja tarjoile kermavaahdon kera.

Ja tässäkin kannattaa ensimmäisenä kannattaa keitellä ne kurpitsat.


Kurpitsapiirakka oli taas kerran aivan täydellistä! Suosittelen kokeilemaan sitä lämpimästi, sillä monet eivät Suomessa ole tutustuneet ennakkoluuloista johtuen tähän ihanuuteen.Tämä on todella hyvää ja sopii syksyn herkuksi!

Kurpitsajuustokakku sen sijaan oli ihan ok. Maku jäi kyllä aika lailla valjuksi verrattuna kurpitsapiirakkaan. Valitsin kylmän juustokakun, mutta tähän löytyy ohjeita myös paistetuista versioista ja ne voisivat olla parempia. Juustokakun koostumus oli ehkä vähän liiankin kuohkea ja liivatetta olisi voinut laittaa ainakin yhden lisää. Maku oli aika kanelinen, jota olisi ehkä voinut tasapainottaa vähän lisää inkiväärillä. Jotenkin juustokakku kaipasi lisää jotain; ehkä sitä mausteisuutta, jota on kurpitsapiirakassa. Tästä ohjeesta täytyy kyllä etsiä joku amerikkalainen versio!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti