torstai 26. kesäkuuta 2014

Vanhaa uutta

Nykyään on tavallista julkaista vanhoja levyjä uudelleen milloin mitenkin remasteroituna tai sitten juhlavuosien kunniaksi. Äskettäin samoihin aikoihin julkaistiin uudelleen suosikkieni Soundgardenin Superunknown sekä Led Zeppelin levyt I - III. Superunknown täytti 20 vuotta ja Led Zeppelin remasteroitiin jälleen kerran. Molempien uudelleenjulkaisut tekee tietysti houkutteleviksi erityisesti se, että levyjen mukana tuli pitkä liuta demoja, harjoitusversioita ja livetaltiointeja.



Hinta vaan erityisesti Soundgardenin kohdalla hirvitti. Ensinnäkin Superunknownin eri versioita olivat Superunknown, Superunknown Deluxe, Superunknown Super Deluxe; muistinkohan kaikki? Ensin mainittu on sama kuin ennenkin ja lopuissa lisämateriaali lisääntyy loppua kohti. Kalleimman ja  mielenkiintoisimman hinta olikin sitten 65 euroa. Onneksi kaikki kuitenkin löytyivät Spotifysta ja jo ennen virallista julkaisua.

Lisämateriaalin taso on sitä mitä näissä on tapana eli vaihtelevaa. Mukana on useita todella hyviä versioita, kuten akustinen Like Suicide, mutta myös enemmän ja vähemmän kertakuunneltavaa tavaraa. Demot kylläkin ovat erittäin mielenkiintoisia! Uskomatonta kyllä jokunen remixeistäkin toimii kuten Spoonmanin Alternate Steve Fisk Remix. Mutta joo, kyllähän näitä kuuntelee ihan mielenkiinnosta. Mailmanin demoa olisin kyllä kaivannut!



Led Zeppelinejä en ole montaa kertaa ehtinyt läpi kuunnella, mutta ainakaan omalla Spotify-versiolla ei ääni remasteroituna tuntunut kovasti aiemmista poikenneen ja se on tässä tapauksessa ihan asia. En aikoinaan oikein innostunut kuunneltua remasteroitua The Doorsia, kun osa biiseistä muuttui remasteroituna täysin erilaisiksi kuin originaalit, kun soittimet soivat eri tavalla ja voimakkuuksilla. Olin aina itse ajatellut, että remasteroinnin idea on kirkastaa ja syventää vanhaa ääntä eikä muuttaa koko soundia. Mutta näillä nyt ainakin Zeppelin on Zeppelin.



Myös nämä Zeppelinit löytyvät lisämateriaaleineen Spotifyista. Kaikki levyt ilmeistyivät samalla systeemillä kuin Soundgardenkin eli tavallisena versiona sekä Deluxina, jossa on mukana biisien aiempia versioita sekä livetallennuksia. Näissä taas taso oli rough mix -versioissakin korkea ja siksi ehkä se osuus suhteellisen mielenkiinnoton, koska biisit eivät hirveästi eroa lopullisista. Toisaalta, jos Jimmy Page on asialla, on vaikea kuvitella, että mitään kovin Led Zeppelinin normitasosta poikkeavaa voisi odottaakaan. Demoja olisin toivonut ykköslevyltäkin, mutta ykkösen lisäbiisit olivat liveversioita.



Molempien bändien lisämateriaaleissa oli mukana myös ennen julkaisematonta materiaalia, Soundgardenin julkaisemattomat kyllä pääsääntöisesti todellakin aika demotasoisia. Mutta kyllä minä ainakin tykkään arkistoaarteista! Lisää vaan tällaista! Harmi, että Badmotorfingerin 20-vuotisjuhla ehti jo mennä, mutta voihan sitä juhlia 25-vuotisjuhlaakin parin vuoden kuluttua tai Louder Than Loven vastaavaa, joka olisi tänä vuonna. Ehkä sillä Louder Than Loven vinyylilläkin on toivoa, sillä ainakin nämä kaikki uutuudet ilmestyivät myös vinyylikiekkoina. Hands all over ja niin edelleen.

keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Odotuksen aika

Niin se taas hurahti ohi se kymmenen viikon aika, jolloin odotus ohi. Ja taas edessä on se yhdeksän ja puolen kuukauden odotus Game of Thronesin seuraaviin juonenkäänteisiin. Toisaalta, kyllä kaikki olikin taas sen odotuksen arvoista!

Credit: hbonordic.com

Game of Thronesin casting käy jälleen varmaan kuumana, sillä kauden aikana hankkiuduttiin eroon useammastakin henkilöstä, mutta ainahan mukaan tulee myös uusia tuttavuuksia. Seuraavalla kaudella päästään ainakin Dorneen. Tältä kaudelta jäin kyllä kaipaamaan yhtä uutta (ja samalla myös vanhaa) tuttavuutta, mutta ehkä hänen aikansa tulee myöhemmin.

Jälleen kerran kausi alkoi aika erilaisissa tunnelmissa kuin mihin taas päättyi ja on uskomatonta kuinka paljon erilaisia vaiheita ja tapahtumia voi kymmeneen jaksoon mahtua. Aina jossain vaiheessa kauden lopun lähetessä sitä ajattelee, ettei kaudella ole tapahtunut paljoakaan, mutta sen lopettua se tarinan runsaus vasta valkeneekin. Lisäksi kun kauden seuraavan kierroksen katsoo joko koko sarjan tai muutaman kauden putkeen, juoni loksahtaa vasta oikein kunnolla kohdalleen.

Credit: hbonordic.com
Se on vaan todettava, että sarjan spoilerivaara on kasvanut aivan järjettömiin mittoihin. Päivänkin viive Yhdysvaltoihin alkaa näköjään olla aivan mahdoton. Ennen tämän kauden toista jaksoa ja tätä viimeistä, on aika mahdotonta seurata mitään jenkkien uutisointia tai Facebookin uutisvirtaa silmiä sulkematta ilman jotain spoilaamista. Tällä viikolla ennen viimeistä jaksoa valitsinkin suunnilleen juuri sen silmien sulkemisen. Näin kausien välimaastossa onkin helppo seurata mm. WinterIsComing.netin uutisointia, sillä uudet henkilöt ja tapahtumapaikat eivät oikeasti spoilaa mitään, koska kukaan ei todellisuudessa tiedä varmuudella mitä sarjassa tulee tapahtumaan.

Nyt sitten vaan odottelemaan; tosin huhtikuu tulee nopeammin, kun vaan lakkaa odottelemasta. Ja keskittyy sillä aikaa vaikka Deadwoodiin, jota olen nyt katsomassa koko sarjaa putkeen.

www.hbonordic.com

tiistai 17. kesäkuuta 2014

Mansikkajuustokakku

Poimin taas ruokakaupan poistomyynnistä halvalla ricotta-juustoa, josta oli sitten keksittävä taas jotain mukavaa. Tällä kertaa tein mansikkajuustokakun, jota olen ajatellut pidemmän aikaa kokeilla.



Täytteenä on perusricottatäyte. Välissä on sauvasekoittimella murskattua mansikkaa. Tätä voi kokeilla myös niin, että sekoittaa mansikkamurskan osaan täytettä, sillä kastikkeena mansikka ei täytteen välissä hyydy. Nyt sen oli tarkoitus ollakin kastike, mutta hyydytettynä voisi olla myös mielenkiintoinen. Nythän niitä mansikoita kohta saa!

Kakkuun tarvitaan:
  • 180 g domino-keksejä
  • 3 rkl voita
  • 5 dl kermaa
  • 2 prk (500 g) ricottajuustoa 
  • 2 dl sokeria
  • 8 liivatelehteä
  • mansikoita pari rasiaa

Murskaa dominokeksit ja sulata voi. Sekoita sula voi keksimurujen sekaan ja painele seos kakkuvuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon ricottajuusto sekä sokeri. Sulata liivatteet kuumaan veteen ja sekoita mukaan täytteeseen.

Murskaa sauvasekoittimella parikymmentä mansikkaa. Tarvittaessa sokeria voi laittaa mansikoiden sekaan maun mukaan, mutta yleensä sitä ei tarvita. Kaada täyte keksimurujen päälle ja kaada välillä spiraalina mansikkakastiketta täytteen päälle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa yön yli.


Viipaloi mansikoita kunnon keoksi kakun päälle ja nauti!


Kakussa voi käyttää myös muita tuorejuustoja, mutta ricotassa on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen aivan omanlaisensa maku. Ricotta sopii mielestäni erittäin hyvin marjaisiin juustokakkuihin. Mansikka sopii juustokakkuun erittäin hyvin ja kannattaa ehdottomasti käyttää tuoreita mansikoita. Nyt kun mansikkasesonki alkaa, tätä täytyy varmaan kokeilla taas pian uudelleen!

sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Toukokuu parvekkeella

Toukokuu parvekkeella oli vaihteleva kesäisistä lämpötiloista todella viileisiin.Yhdessä välissä sai jo pelätä kasvien paleltuvan parvekkeelle kylmäaallon aikana ja parissa päivässä kasvit olivat läkähtyä helteisiin. Näin tänä vuonna! Nyt varmaan kasveilla on toleranssia jo monenlaisiin olosuhteisiin.

Aikaisempina vuosina hortensiat ovat olleet parvekkeella erittäin kestäviä kasveja ja jaksavat kukkia pitkään. Kuivumisestakin usein selviävät, vaikka saattavat kunnolla nuukahtaakin. Kunnon vesitankkaus ja vähitellen keräävät voimansa. Nyt toukokuussa oli kyllä niiden kanssa vaikeaa, kun nuput pääsivät kuivuudesta nuukahtamaan, vaikka silloin ei aluksi mitään kovia helteitäkään ollut. Nupullisina ovat huomattavan herkkiä. Nyt kun kukinta on parhaimmillaan, kestävyys on jo ihan toista ja tuttua luokkaa!


Hyötykasvipuolella viiniköynnökset ovat päässeet myös mukavaan kasvuun. Enemmän koristekasveina ne meidän parvekkeella ovat, mutta ei niistä rypäleistäkään haittaa olisi. Alkuun aurinko oli niille kyllä liian voimakas ja toinen viiniköynnös oli nostettava lattialle varjoon samoin kuin hortensiat. Varjoaika teki hyvää ja kasvukin on päässyt taas hyvään vauhtiin. Aurinko vaalensi lehdet myös kuvan kellertäviksi, mutta nyt ovat jo muuttuneet takaisin vihreiksi.

Sain lahjaksi kaksi perunaympäriä ja molemmat ovat niistä lähteneet hyvään kasvuun. Toinen alkoi kasvaa pari viikkoa aiemmin ja toinen vähän hidasteli, mutta nyt on kasvua siitäkin havaittavissa. Myös lahjaksi saadut tomaatintaimet ovat venähtäneet isoiksi ja kurkuntaimetkin ovat oikein mukavassa kasvuvauhdissa.

Kodin Ykkösen ykköspäiviltä kävin taas tänäkin vuonna ostamassa kaksi amppelia. Ilmeisesti ovat jo ihan varjon vuoksi parvekkeella tarpeen, koska niiden hankkimisen jälkeen ovat monet kasvit voineet huomattavasti paremmin. Lisää amppeleita en tänä vuonna meinaa hankkia ja olen oikein tyytyväinen näihin violetteihin miljoonakelloihin. Tänä vuonna emme kaivanneet yhtään nypittävää, joten valinta oli kyllä helppo, kun löytyi vielä sopivasti kaksi samaa väriäkin.


Orvokitkin jaksavat vielä kukoistaa, vaikkakin ovat nyt viime aikoina kasvaneet todella paljon korkeutta. Viimeistään heinäkuussa niiden on tapana rapistua, mutta iloitaan niistäkin vielä hetki!

Vuoden vehreimmät kuukaudet ovat nyt tässä touko- ja kesäkuussa. Heinäkuun helteiden jälkeen katsotaan mitä on jäljellä ja mitkä jaksavat syksymmällä vihertää. Kesäkuussa jo ehkä on nähtävillä onko jostain kasveista satoa mahdollisesti tulossa!




torstai 5. kesäkuuta 2014

Kesä täällä taas

Uskomatonta, taas on päästy kesän puolelle vähän kuin huomaamatta. Nyt tuntuu ihan kuin koulu olisi vasta alkanut. Tokihan tässä talvi on rämmitty läpi ja aika alkaa tuntua pidemmältä, kun hetken asiaa miettii, mutta kyllä tämä kevät on nopeasti mennyt!


Meillä on ollut tapana muistaa poikaa vuosittain ruusulla; jokaisen luokan suorittaminen on aina hieno juttu. Toukokuussa vietettiin myös koiran 14-vuotispäiviä. Vaikka kaveri on ollut erittäin hyväkuntoinen, niin kyllähän sitä ikää on selvästi lisää tullut. Vanheneminen tapahtuu vähän kuin sykleittäin. Vuosi sitten meni kuulo ja nyt on selvästi sitten keväällä alkanut tulla vähän kankeutta ja varmaankin nivelkipuja. Kivut hoituvat kyllä lääkityksellä ja muuten kyseessä onkin edelleen iloinen kaveri. Mutta kyllähän sitä kaikenlaista muutakin vanhuuden vaivaa löytyy; milloin mitäkin pattia niskasta ja kaulasta. Näkökykykin on muuttunut pikkuhiljaa sen koirien tavallisen kaihin vuoksi putkinäöksi. Vaikka suoraan eteen näkee edelleen kauas, sivulle todella huonosti, joten vesilasit ovat nykyään sohvapöydällä vaarassa, kun kaveri siinä kuononsa kanssa kääntyilee. Ikää on tietysti kunnioitettavasti ja vanhuus on nyt tässä; toivottavasti terveitä päiviä on vielä kuitenkin jonkin verran jäljellä!

Toisen luokan jäädessä taakse ostin kevään kunniaksi Mauri Kunnaksen Hullunkurisen kuvasanakirjan. Niin se alkaa se englannin opiskelu syksyllä ja tästähän sitä on mukava muutamia sanoja harjoitella. On tämä elämä hurjaa, muistan edelleen itsekin erittäin hyvin, kun kolmannella luokalla englanti alkoi. Hello Bill. Hello Jill. I have a dog. His name is Spot.




keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Syksyn ja talven lankakartasto

Syksyn ja talven lankakartat ovat ilmestyneet Novitan sivuille. Tämän kartaston mukaan sitten tiedetäänkin minne suunnistetaan tulevalla talvikaudella noin langallisesti. Monta mielenkiintoista uutuutta ja erityisesti uutuusväriä oli mukana.


Yleisesti ottaen värimaailma on aika rauhallinen, mutta toki mukaan mahtuu värejäkin ja erityisesti raitapuolella. Raitapuolella ne iloisimmat yllätykset melkein ovatkin sekä tietysti se Nallen kanerva. Uutuuslankoja ovat Lehto, Suomivilla, Joki ja Onni. Ne täytyy melkeinpä käydä livenä kokeilemassa kaupassa sitten heinäkuussa, kun ilmestyvät. Tuntumasta voikin sitten paremmin päätellä, mitä niistä voisi tehdä.


Uutuuslanka on myös 7 Veljestä Viidakko, joka onkin todella hauska ja mielenkiintoinen. Kyllä ainakin sukat tulee jokaisesta kokeilla! Idea on kyllä tosi hauska ja ainakin sukissa näyttää toimivat oikein hyvin. Jännä nähdä millaista raitaa sitten isommassa koossa langasta muodostuu.

 
Tuttuihin Wooliin, Pikkusiskoon ja Isoveljeen  on mukaan tullut muutama uusi väri. Woolissa onkin aika kepeä värivalikoima muiden lankojen syksyvalikoimaan verrattuna, mutta mukavaa vaihtelua tietysti sekin.

 
7 Veljestä-langan uutuuksista tykkäsin eniten syklaamista sekä maitosuklaasta. Lisäksi kelta-vihreä vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta väri on tietysti livenä nähtävä. Ruskean paluusta on todella tyytyväinen, koska perusvärejä tarvitaan aina!


Mukavaa on myös se, että mukava Nostalgia-lanka saa jatkoa. Lisäksi värivalikoimassa jatkuu kaunis kirjava luumu, mutta nyt uutena värinä on tulossa mukaan todella kiinnostava kirjava punainen-vihreä. Raita-lankaan on luvassa myös lisää raitaa sekä ihania uusia Polkka-lankoja. Ostoslistalle ainakin pääsee aivan ihastuttava punainen-terra-vihreä. Näyttää kyllä aivan sellaiselta, josta saa komean villapaidan pojalle aikaiseksi! Kaunista kirjavaa liilaa en olekaan vielä löytänyt sopivaan tarjoushintaan, mutta mukavaa, että lanka saa jatkoa ja siten vähän lisäaikaa ostamiselle!


Nallen ihanista raitalangoista saa jatkoa ainoastaan Taika. Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään taas Luontopolku ja Marjaretki-tyylisiä ihanuuksia. Vanhoista Taika-langoista olenkin ehtinyt vain varastoida kirjavaa ruskeaa, mutta nyt myös kirjava harmaa saa uuden kauden myötä jatkoaikaa. Uusista väreistä kirjava luumu-roosa on aivan upea ja kirjava vihreä-terra-petrooli vaikuttaa myös erittäin lupaavalle.

Yksivärisistä ehdoton ykkönen on tietysti iki-ihana kanerva! Tätä täytyy varmaan vähän hamstrata varastoon, kun hyvä tarjous iskee! Ilahduttava uutuus myös Nallessa on maitosuklaa ja vaalea oliivi sekä paluun tekevä klassikko grafiitti. Nämä miesväelle sopivat perusvärit ovat aina tervetulleita!


Vanhoista langoista jatkaa pitkä lista: Säde, Huurre, Hile, Naava sekä Usva. En ole itse näitä kokeillut, mutta katsotaan nyt kun syksyn lehti ilmestyy ja malleista näkee vaihtoehtoja mitä niistä voisi saada aikaiseksi. Itse olen keskittynyt enemmän noihin peruslankoihin, jotka pysyvät valikoimassa aina (Nalle ja 7 Veljestä). Värit voivat muuttua, mutta aina voi lisäksi tehdä jotain raitaa tms. Näitä vaihtuvia lankoja jos hamstraa, niitä on yleensä varastossa aina väärä määrä!


Vähemmälle kokemukselle ovat myös jääneet Ipana, Kartano ja Huvila, mutta Tuubi-langan luumu on kyllä todella mielenkiintoinen! Minulla on kyllä Toikan Putkista vielä varastossa, joka tulisi ensin käyttää pois, mutta miksei tuosta Tuubistakin voisi sen jälkeen saada jotain mukavaa aikaiseksi!


Kuvat: Novita