tiistai 2. kesäkuuta 2015

Vadelma-valkosuklaajuustokakku

Kesällä on meidän ruoanvalmistusvuoro mieheni perhepiirin perinteisissä grillijuhlissa ja otan mielelläni jälkiruokien suunnitteluvastuun. Porukkaa on tulossa paljon, joten tarjottavaa voi onneksi varata ihan riittävästi. Olen ajatellut valmistaa juhliin pari erilaista juustokakkua; toisen pelkistetyn juustotäytteisen marjaversion (miesten makuun) sekä valkosuklaakakun marjaisella melballa. Minulla on molempiin olemassa hyvät reseptit, mutta ajattelin kokeilla hieman erilaista valkosuklaajuustokakkua. Tämä oli oikein ihanaa, mutta tavallinen reseptini tuntuu kaikin puolin niin luotettavalta, että sitä kyllä syödään sitten heinäkuussa! Tuoreita vadelmia (eikä karhunvatukoitakaan) ei nyt ollut lähikaupasta saatavilla, joten täytyi turvautua pakastevadelmiin sekä koristeeksi tuoreisiin mansikoihin.


Heinäkuussa taidetaan mennä varmuuden vuoksi perinteisellä mansikalla ja silloin kakulle riittääkin pelkkä mansikkakastike. Vadelmaversioon halusin marjoja myös vähän täytteeseen mukaan ja kun pakastevadelmista oli kysymys, ne oli ensin keitettävä. Kovin marjaisaa olemusta niistä ei keittämisen jälkeen jäänyt, mutta täytteeseen olivat mukava lisä makua antamaan ja niitä riitti myös sopiva määrä vadelmakastikkeeseen.

Pohja:

n. 170 g dominokeksejä
75 g voita tai margariinia

Täyte:

5 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sokeria
3 valkuaista
2 dl kuohukermaa
2 dl vadelmia

Keksit hienonnetaan ja sekoitetaan sulatetun voin kanssa. Laita seos irtopohjavuoan pohjalle ja vuoka jääkaappiin odottamaan. 

Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vaahdota kerma.

Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa tuorejuusto suklaan joukkoon. Liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun ja vatkaa liivateseos täytteeseen. Lisää vaahdot täytteeseen ja kaada täyte keksipohjan päälle. Lisää välissä tuoreita vadelmia ja kaada loput täytteestä vadelmien päälle. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Siirrä kakku tarjoilulautaselle ja koristele tuoreilla vadelmilla. Raasta koristeeksi suklaalastuja.



Vadelmakastike ei ole kovin vaikea juttu. Vadelmat surautetaan sauvasekoittimella soseeksi ja maun mukaan lisätään sokeria paria ruokalusikallista. Itse tykkään, että kastike pysyy vähän kirpeänä, koska valkosuklaa on aika makeaa ja kirpeys sitä sopivasti tasoittaa. Halutessaan vadelmakastikkeen voi myös siivilöidä. Vadelmakastike on luonnostaan aika erikoisen väristä eli kirkkaan violettia; johtuneeko sitten marjojen keittämisestä.


Kakkuhan oli siis aivan ihanaa ja tämäkin taas parani vain entisestään ajan kanssa. Käytin suklaana kaapista löytynyttä Swissin valkosuklaata, joka oli siitä erikoista, että suklaa ei ollenkaan sulanut. Pehmeni kyllä ja sen sai vatkattua hyvin täytteeseen, joten lopputulos oli ihan hyvä. Dominokeksit olivat myös hyviä pohjassa, mutta yhtälailla tätä voi kokeilla joulupipareilla. Minusta valkosuklaajuustokakussa joku maistuvampi keksipohja toimii paremmin kuin esim. Digestivet.


Täytyy miettiä, joutuuko tässä vielä testaamaan marjajuustokakkua ihan vaan testaamisen ilosta. Kohtahan niitä tuoreita mustikoita pitäisi taas olla! Valkosuklaajuustokakku joka tapauksessa sopii erittäin hyvin kesän juhliin ja mansikoilla siis varmaan mennään; mahdolliset vadelmat ja karhunvatukat sopivat taas sitten mainiosti mustikan seuraksi marjaisaan versioon. Tai sitten vaan pärjätään mustikalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti