tiistai 22. joulukuuta 2015

Voima on palannut - ja toivottavasti pitkäksi aikaa

Star Wars on palannut ja olen taas kerran aivan myyty. Star Wars: The Force Awakens oli todella onnistunut kokonaisuus. Se oli tavallaan tarinallisesti ja visuaalisesti paluu jaksoihin IV - VI, mutta kuitenkaan unohtamatta jaksoja I - III. Tarina ja tunnelma onnistuivat erittäin hyvin ja onneksi tämä tarina vielä jatkuu. Uudet ja vanhat hahmot olivat sen verran hyviä!



Lapsena en voinut kuvitellakaan koskaan katsovani Star Warseja. Pidin niitä näkemättä aivan typerinä ja onnistuinkin välttelemään niitä lapsuuden ja teini-iän. Vuosituhannen vaihteessa tuleva mieheni sai minut kuitenkin suostuteltua katsomaan osat IV - VI eikä sen jälkeen tarvinnut keskustella muiden osien katsomisesta; jokainen on nähty ja moneen kertaan. Olin ollut niiiiin väärässä ja säälittävän ennakkoluuloinen. Omassa nuoruudessani avaruuteen sijoittuvilla elokuvilla oli vähän huono kaiku monine aivan väärine käsityksineen aiheesta ja monet näistä ennakkoluuloista on myöhemmin tullut todettua täysin vääriksi. Itse pidin myös osista I - III eli kuulun siihen harvaan joukkoon. Eiväthän ne tietenkään ole aiempien elokuvien veroisia ja lankesivat pahasti oman aikansa sudenkuoppaan, kun elokuvien tekniikka oli täysin mullistunut. George Lucasilla oli kuitenkin visio ja hänen työtäänhän tämä on; tarina, jonka hän halusi kertoa. Viime vuosikymmenen osissa parasta oli Anakinin tarina. Erityisesti Sithin paluun (Star Wars: Revenge of the Sith) tummuus ja Anakinin muutos on tärkeä osa tarinaa maailmasta, johon A New Hope meidät vie. Ehkä sitä juonellisesti voisi pärjätä ilman näitäkin osia, mutta minusta ainakin on olennaista tietää, mm. se, että Anakin oli poikkeuksellinen lapsi. Ja sitä paitsi, nyt kun kaikki virheet on jo kokeiltu ja tehty; voidaan palata siihen tarinaan ja tunnelmaan. Ja onnistua loistavasti!



Ensinnäkin The Force Awakensiin oli palkattu riittävän tuntemattomat näyttelijät. Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill jne. ovat tietysti asia aivan erikseen, mutta kaikkia uusia hahmoja esittää (ainakin suurelle yleisölle) suhteellisen tuntemattomat näyttelijät tai he eivät vain muuten ole esillä. Osien I - III yksi ongelma oli ehkä lukuisat tunnetut kasvot, jolloin tarinalla oli entistä vähemmän mahdollisuuksia. Ennakkoluuloisille myös tiedoksi, että The Force Awakensiin päähenkilö on tyttö, mikä ei ole ehkä tyypillisintä näissä piireissä. Mutta Star Warseissa onkin aina ollut tärkeitä naisia; toki myös kuningattaria ja prinsessoja, mutta Star Warsissa prinsessoista tulee kenraaleja. Ja nämä tytöt; kyllä he hyviä ovatkin. Carrie Fisher ennen ja nyt, mutta myös Rey (Daisy Ridley), joka oli erittäin hyvä! Toivottavasti hahmo on yhtä mielenkiintoinen lopuissakin osissa. Uudet miehet ovat tuntuneet jakavan mielipiteitä eikä kukaan heistä todellakaan yhtä hyvä hahmo (ja näyttelijä) olekaan kuin Rey, mutta tulevaisuus voi olla aivan toinen. Mitään katastrofaalista heissäkään ei kyllä ollut ja tietenkin on myönnettävä, että tässä osassa ei kyllä paljon valokeilaa muille miehille ollut jaettavissa kuin Han Sololle ja Luke Skywalkerille.

Lupita Nyong'o and Mark Hamill
Posted by Star Wars Movies on Saturday, December 19, 2015


Ja kyllä; vanhojen tuttujen hahmojen paluu oli kaiken odotuksen arvoinen. Siinä kyllä silmäkulma kostui, kun Han kohtasi taas Leian sekä kun Luke Skywalker palasi valkokankaalle. Rakastan tietysti Han Soloa, mutta jotenkin Mark Hamill Luke Skywalkerina on aivan uskomattoman upea. Hänessä oli jotain vilpittömän aitoa ja oikeaa ihmistä elokuvissa IV - VI ja hänen paluutaan odotin kovasti. Jos viime vuosikymmenen jaksot olivat Anakin Skywalkerin kasvutarina, aiemmat olivat Luken. Innolla odotan millainen jedimestari Lukesta tulee. Varmasti upea, mutta emmehän me niin helpolla voi päästä!


Oman poikani Star Warsit ovat vieneet jo kauan sitten. Jokaisen aiemman elokuvan hän on nähnyt aivan varmasti vähintään 200 kertaa. Siksipä on aivan erityisen ihanaa, että hänkin on päässyt Star Warsin näkemään elokuvissa heti ilmestyttyään. Ja seuraavat katsotaan tietysti myös, mutta kyllä tämä varmaan oli se aivan erityinen juttu. Elokuvan loputtua hän totesi, että kyllä se tosiaan oli Luke Skywalker, kun sillä oli mekaaninen käsikin. Niin; ja me aikuiset keskitymme vain kaikkeen tuttuun ja turvalliseen, kuten kasvoihin. Aina voi avartaa tapaansa katsoa ja rikkoa omat ennakkoluulonsa. Suosittelen!

4 kommenttia:

  1. Kyllä, itse kävin katsomassa mieheni kanssa viime lauantaina ja tykkäsimme siitä kovasti. Liputkin hankin jo marraskuussa, en suinkaan heti ensimmäisenä päivänä, kun lippuja alettiin myydä. Yritin kyllä ensimmäisenä myyntipäivänä hommata lippuja ensi-iltaan, mutta oli niin kova ruuhka eikä Finnkinon lippumyynti suostunut toimimaan edes varauksessa eikä myynnissä. Päätin yrittää muutaman päivän päästä ja sain ostettua liput 19.12.2015 klo 15.15 näytökseen, jossa sali oli melkein täysi.

    Kun tapasin mieheni 2004, niin hän yllättyi, että minulta löytyi Star Wars -leffat ja toukokuussa 2005 menimme katsomaan kolmosleffaa Sithin kostoa.
    Sen elokuvan jälkeen hommasin lisää elokuvia ja Sithin kostoa oli vaikea saada mistään silloin. Nyt minulla on kaikki leffat 1 - 6.
    https://www.instagram.com/p/_Q4MlsAcKk/?taken-by=linnea_68

    Odottelemme kovasti kahdeksatta ja yhdeksättä elokuvaa. Onneksi ei tarvitse odottaa 10 vuotta vaan vajaa 1,5 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että meitä on muitakin! Oli kyllä hieno kokemus, kun se oli tavallaan sitä vanhaa, mutta kuitenkin uutta; sellainen kaiken yhteensitova kokonaisuus. Jatkoa odotetaan kyllä innolla!

      Poista
  2. Katohan, mitä sain mieheni kanssa 17-vuotiaalta tyttäreltäni ja hänen poikakaveriltaan. Kyllä nauroin vedet silmissä ja menin hämilleni, että tämmöinen vanha akka saa tällaisen fanituotteen. Silti ihanin ja hauskin lahja, mitä olen saanut ikinä ja rakkaudella valittu. :D

    https://www.instagram.com/p/_rEaCXgcG8/?taken-by=linnea_68

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana, aivan mahtava! Ja juuri näin, rakkaudella valittu lahjansaajalle oikea lahja.

      Poista