keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Ei kesää ilman hortensiaa

Hortensia on ehdottomasti yksi kesän suosikkikasveistani. Parveke vain kaipaa sellaisen vuosittain ja aina sellainen sinne ilmestyy, vaikka alkukesän kastelu on sille melkoinen koettelemus. Joka vuosi alkukesän paahde pääsee yllättämään ja hortensia kuivahtaa. Sen onneksi saa pääsääntöisesti herätettyä henkiin upotuskastelulla, mutta nuput saattavat siinä valitettavasti pysyvästi kuivahtaa. Lämpimillä säillä on siis ehdottomasti valvottava, että hortensian multa on päivittäin kostea!

Tänä vuonna sain hortensian äitienpäivälahjaksi ja sen väri on vähän arvoitus. Kukan mukana ollut lappu viittaa punaiseen, mutta kasvin nuput näyttävät enemmänkin valkoiselta. Istutin hortensian ruukkuun, joten siinä oleva multa saattaa myöhemmin ainakin vaikuttaa vielä lopputulokseen. Tokmannin terassihortensioissa (näitä vietiin myös isoäideille) oli valtavasti nuppuja ja kasvit olivat mukavan tuuheita ja matalia. Korkeissa hortensioissa on se hankala puoli, että vaikka ne kuinka ovatkin todella näyttäviä, niiden oksat ja nuput katkeavat kuljetuksessa helposti. Nämä ainakin saatiin kokonaisina perille.


Viimevuotinen hortensiani talvehti tyylikkäästi työhuoneeni lattialla. Se kasvoi oikein isoksi ja on siinä nuppujakin. Siirsin sen äitienpäivän jälkeen parvekkeelle, koska säät suosivat ihan hellelukemissa. Uusiin kaupasta ostettuihin verratessa se on tietenkin rönsyilevä ja puutarhakasvin näköinen, mutta hieno silti! Täytyy vaan muistaa lannoittaa sitä kesän mittaan, jospa se tekisi vielä enemmän ja isompia kukkia.


Mutta ei kesää ilman hortensiaa siis! Kesälomareissujen ajan sen on myös vähän hankala kasvi lasitetulla parvekkeella, mutta nostan sen yleensä sisätiloihin, kuten myös erityisen lämpiminä viikonloppuina, jos olemme poissa kotoa. Kukkien jälkeenkin hortensia on hieno viherkasvi ja olen tosiaan ainakin itse saanut sen helposti talvehtimaan sisätiloissa. Viime vuonnakaan en kerta kaikkiaan raaskinut heittää sitä pois, kun se loppusyksystä teki vielä kukaan. Ei kannattanutkaan; on se sellainen kesän kaunotar!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti